ned | 22.07.18 | 23.06
Galerija fotografij iz letošnjega taborjenja je dostopna na povezavi.Prijeten ogled vam želimo,taborovodji

ned | 22.07.18 | 11.12
Galerija izgubljenih stvari je dostopna na povezavi.Lep taborniški pozdrav,taborovodjiIme:
Geslo:

7. taborniški zakon: TABORNIK JE POGUMEN. Pripravljen se je soočiti z nevarnostjo, govoriti resnico in se boriti zanjo.

NEKAJ O OPREMI

Taborniki svoje aktivnosti zelo redko prilagajamo vremenu. Za nas je vreme samo en od obrazov narave, ki jih moramo poznati in jih sprejeti kot del okolja, v katerem se zelo dobro počutimo ne glede na dež/sneg/meglo/vročino. Vendar je kljub vsemu dobro počutje delno odvisno tudi od naše opreme - topla spalna vreča nas mora greti ponoči, nahrbtnik mora čim bolje preprečevati vstop dežja v njegovo notranjost, baterija nam mora čim bolje osvetljevati pot na nočnih poteh ...

Če boste otroku kupovali kakšno resnejšo opremo (spalna vreča, nahrbtnik ...), vam priporočamo, da jo kupite v specializiranih trgovinah (seznam trgovin je na dnu tega dokumenta), saj vam bodo znali tam prodajalci najbolje svetovati.

Spodnje besedilo predstavlja najpomembnejše vidike, ki jih je potrebno upoštevati pri nakupu (ali zagotavljanju) opreme. Samo premišljeno izbrana oprema omogoča določeno stopnjo udobja ne glede na to, v kakšnih situacijah se znajdemo. Poleg tega pa bo samo dobra oprema z nami zdržala več let.

V nadaljevanju bomo obdelali naslednje kose opreme:

:: spalna vreča
:: nahrbtnik
:: gojzarji
:: nož
:: lučka
:: armafleks
:: taborniška srajca in rutica
:: menažka in jedilni pribor

 

SPALNA VREČA

Eden najpomembnejših kosov opreme vsakega tabornika je zagotovo spalna vreča, saj močno vpliva na to, ali je oseba, ki v njej spi, zjutraj naspana, ali pa ji je bilo celo noč vroče oz. jo je zeblo.

Najpomembnejše pri nakupu spalne vreče je zagotovo temperaturno območje, v katerem naj bi se njen "uporabnik" počutil udobno med spanjem. Ponavadi je to območje predstavljeno s tremi temeraturami: najbolj toplo, v kateri je lahko človek še v spalni vreči, srednjo (komfortno) in najbolj hladno, v kateri še preživi (in ne spi!) brez podhladitev. Problem pri navajanju teh temperatur je ta, da precej proizvajalcev (gre predvsem za tiste, ki ponujajo celoten spekter športne opreme in niso specializirani za npr. gorništvo) pretiravajo pri navajanju območja komforta in napišejo, da je optimalna temperatura za spanje v spalni vreči okoli 5 oC, v praksi se pa izkaže, da je to območje nekje med 10 in 15 stopinjami Celzija.

Zaradi tega je bistveno bolje kupiti "bolj toplo" spalno vrečo kot pa tisto, ki jo proizvajalci priporočajo za določene temperature. če pa se vseeno izkaže, da je spalna vreča pretopla, jo lahko uporabnik preprosto odpne in se z njo pokrije kot z odejo.

Spalna vreča je sestavljena iz blaga in polnila (količine slednjega se meri v več 100 gramih). V osnovi se spalne vreče delijo na take, ki so polnjene s puhom, in take, ki so polnjene s sintetičnim polnilom. Gledano s stališča toplotne izolacije, so še vedno najboljše tiste, ki so polnjene s puhom. Mnogo ljudi misli, da so s stališča vzdrževanja puhaste spalne vreče bistveno bolj občutljive, vendar temu ni tako - ob normalni uporabi imajo enako življenjsko dobo kot sintetične. Nekateri prodajalci sicer trdijo, da so puhaste spalne vreče bolj občutljive na vlago, kar pa ne drži - v praksi smo že večkrat dokazali, da je potrebno biti pozoren samo na to, da jih je treba, če se zmočijo, zelo dobro posušiti (kar pa tako ali tako velja tudi za sintetične spalne vreče).

Edina bistvena razlika, ki je med obema vrstama teh vreč je ta, da puhaste spalne vreče čez leto ne smejo biti shranjene v transportni vrečki, ampak jih je potrebno vzeti ven in jih shraniti tako, da puh ni preveč natlačen (recimo na polici v omari).

Ker taborniki ponavadi taborimo v bolj gorskih predelih Slovenije, je potrebno upoštevati, da so nočne temperature v večini primerov nekje med 10 in 15 oC.

če mislite, da bo vaš otrok nadaljeval svojo taborniško pot, bo prej ali slej spalno vrečo potreboval tudi na akcijah, kjer bodo spali v šotorih tudi jeseni in spomladi. In tudi zaradi tega je smiselno kupiti toplejšo spalno vrečo. Optimalna izbira spalne vreče za (tudi kasnejše) taborniške potrebe je recimo taka s 600 grami puhastega polnila.

Ker je "življenjska doba" dobre spalne vreče tja do deset let, to lahko pomeni, da jo bo vaš otrok lahko uporabljal tudi še, ko bo recimo vodnik ali pa ko bo kot študent potoval po svetu.

V širokem loku se izognite spalnim vrečam, ki so deklarirane za "poletna taborjenja". Take vreče so primerne zgolj in samo za taborjenje ob morju, nikakor pa ne za tabor v bližini hribov, kjer praviloma taborimo taborniki.

Priporočamo naslednje blagovne znamke: Salewa, ABS (zelo dober slovenski proizvod), Camp, Ferrino, Lafuma.

NAHRBTNIK

Pri izbiri nahrbtnika imejte v mislih predvsem dejstvo, da bodo lahko dober nahrbtnik poleg otroka uporabljali tudi vsi ostali člani družine še kar nekaj let po tistem, ko bo otrok za svoje taborniške podvige potreboval že večjega.

Ena glavnih odlik dobrega nahrbtnika je po višini nastavljivo hrbtišče, ki omogoča, da se ga prilagaja različno visokim osebam oz. otroku, ki še raste. Tako hrbišče bo zagotavljalo maksimalno oporo in s tem tudi udobnejšo nošnjo.

Če nahrbtnik nima po višini nastavljivega hrbtišča, mora imeti vsaj naramnice, ki se jih da krajšati/daljšati. Hkrati pa mora imeti nahrbtnik tudi obložen pas, ki si ga lahko zapnemo okoli pasu in na ta način del teže prenesemo z ramen na boke. Po nekih nenapisanih pravilih naj bi na bokih nosli približno 60% celotne teže nahrbtnika. Prenos teže na boke je pomemben predvsem takrat, ko imamo nahrbtnik na ramah več kot recimo pol ure - nošnja teže nahrbtnika izključno na ramah je bistveno bolj utrujajoča, kot če je nekaj prenesemo še na pas.

Volumen nahrbtnikov se meri v litrih. Za "začetniški" taborniški nahrbnik bi priporočili takega, ki ima vsaj 40 litrov volumna (raje več kot manj). Zavedati se je potrebno, da mora iti v nahrbtnik vsa otrokova oprema za dvodnevni izlet (spalna vreča, litrska čutara, dodatni čevlji, oblačila, hrana). Vse kar "binglja" izven nahrbtnika (npr. spalna vreča, čevlji), je lahko izpostavljeno dežju. Poleg tega pa oprema, ki je privezana na zunanji strani nahrbtnika, premakne težišče in nošnja postane nahrbtnika bistveno bolj zoprna. 

Edina oprema, ki jo ponavadi pripnemo na zunanjo stran nahrbtnika je armafleks, pa še tega je zelo priporočljivo zaviti v kakšno veliko vrečo (npr. za smeti).

Zelo priporočljivo je, da je nahrbtnik impregniran, čeprav to nikoli ne zagotavlja, da bo ob kakšnem nalivu vsebina nahrbtnika res ostala suha. Bolj ali manj vsi nahrbtniki obljubljajo nepremočljivost, vendar je eno teorija, drugo pa praksa - ta v veliki večini primerov pokaže, da vsak nahrbtnik prej ali slej spusti vodo v svojo notranjost.

Zato je zelo dobro, če ima nahrbtnik dežno prekrivalo - pri nekaterih modelih je tako pregrinjalo že originalno priloženo. Je pa možno to pregrinjalo tudi kupiti kot dodatno opremo. V tem primeru vam priporočamo, da kupite malce večjega kot je nahrbtnik, saj se lahko potem s tem pregrinjalom recimo prekrije tudi na zunanji strani pripet armafleks.

Znamke, ki jih priporočamo: Berghaus, Lowe alpine, Millet, Karrimor, Ferrino, Lafuma, Vaude, Deuter.

FLIS

Najbrž velikokrat slišite besedo flis, pa vam nikoli ni popolnoma jasno, kaj to pomeni. Z besedo flis namreč označujemo dve stvari: posebno tkanino, iz katere so narejena številna pohodniška in alpinistična oblačila, in jopič, narejen iz te tkanine. Sama beseda izvira iz angleške fleece (po angleško to pomeni runo), ki je oznaka za tkanino. Po sestavi je to 100-odstotni poliester, ki pa je tkana na poseben način. Zato ima ta tkanina nekaj lastnosti, ki so izredno pomembne za vse pohodnike in alpiniste:
je zelo topla,
je zelo lahka,
se ne zmoči hitro,
se hitro suši in
greje tudi, kadar je mokra!

Toplotni učinek tkanine je odvisen od gostote tkanja, zato jo glede na težo, delimo na 100-gramsko, 200-gramsko in 300-gramsko. Za jopiče, šale, kape, rokavice in hlače ponavadi uporabijo 200-gramski flis, ki je popolnoma primeren za naše podnebje. 100-gramski flis najdemo v tankih puloverjih in pulijih ter nekaterih vrstah termo perila (hlače in majice). 300-gramski flis je primeren za izredno hladne razmere. Čeprav se vam morda zdi, da tako tanek jopič ne bo dovolj topel za vašega otroka, je to napačen vtis. Še posebej se izkaže flis, če ga kombiniramo s termo perilom, saj potem skorajda ne rabimo ničesar več.

Vendar pa ima tudi flis svojo pomanjkljivost: ni popolnoma neprepusten za veter, zato nas lahko na izpostavljenih mestih prepiha, kar (še posebej, če smo mokri) ni preveč prijetno. Zato ga ponavadi dopolnimo z jakno, anorakom ali čim podobnim. Te pomanjkljivosti so se zavedli tudi izdelovalci, ki so zato začeli izdelovati posebne vrste flisa, ki se imenujejo Windstop. Pri tej tehniki med dve plasti flisa stisnejo eno plast GoreTexa, ki tako deluje kot vgrajen anorak in odlično ščiti pred vetrom. Takšni jopiči in druga oblačila iz tega materiala so pogovorno znani kot vindštoperji.

Kot sem že omenila, je tkanina flis izredno lahka, zato je primerna za pohode, kjer moramo vse svoje imetje nositi s sabo, saj je lažja od volnenih puloverjev. Pri oblačilih iz flisa moramo paziti tudi na pravilno pranje, saj pri pranju ne smemo uporabljati mehčalca!

Najbolj znani (in cenjeni) izdelovalec tkanine flis je podjetje POLARTEC, ki svojo tkanino vidno označi s svojim znakom PolarTec (rdeč trikotnik na črni podlagi). Vendar pa to podjetje izdeluje le tkanino, medtem ko oblačila izdelujejo druga podjetja, med njimi NorthFace, Berghaus, Camp ... in slovenska Dumo in MayaMaya.

Cene 200-gramskih flis jopičev se gibljejo med 12.000 in 15.000 SIT, vindštoperji pa so občutno dražji in stanejo približno 30.000 SIT. Prav zaradi dejstva, da GoreTex tkanina v vindštoperju nadomešča anorak ali jakno, se splača vanj investirati le, če vaš otrok še nima nobene primerne jakne ali anoraka. Vsa zgoraj našteta podjetja izdelujejo tudi vindštoperje.

 

GOJZARJI

Gojzarji so dokaj "specializirani" čevlji, ki jih otrok ne bo uporabljal zelo pogosto, so pa bistveni za njegovo varnost na vseh naših izletih (tudi tistih, ki niso v sredo- oz. visokogorje), saj se dosti gibljemo izven urejenih poti, kjer mora čevelj zavarovati gleženj pred zvinom.

Poleg varovanja gležnjev je bistvena naloga gojzarjev tudi ta, da imajo dober podplat, ki je ravno dovolj trd in "nazobčan". Oboje namreč zagotavlja varno hojo po neravnem terenu in preprečuje zdrse in posledično poškodbe.

Prav tako je pomembno, da so gojzarji dobro impregnirani. Poleg uporabe na aktivnostih, gojzarji pridejo zelo prav tudi vsako jutro na taboru, saj je trava polna rose in so superge v trenutku mokre. V primeru deževnih dni pa so edina prava rešitev škornji oz. takoj za njimi gojzarji.

Med vsemi možnimi membranami, ki naj bi zagotavljale vodoodpornost gojzarjev, je še vedno med vodilnimi Gore-tex. Obstaja še cela vrsta drugih "tex-ov", vendar je tam potrebno biti že malce bolj previden.

Kar se podplata tiče, pa je ena od najboljših izbir podplat z rumeno oznako Vibram, saj ta guma zagotavlja zelo dober oprijem na različnih podlagah.

Razno razne visoke superge ali še slabše navadne superge so za naš način aktivnosti neprimerne, saj otroku ne zagotavljajo osnovne varnosti in ga izpostavljajo zvinu gležnjev ali kakšni drugi nesreči.

Priporočamo naslednje blagovne znamke: Planika, Alpina, Meindl, Scarpa, La Sportiva, Garmont.

 

NOŽ

Nož. Ne kupujte ogromnih nožev z žagami na hrbtni strani. Najuporabnejši je "švicar" z večjo klino, ki se zaskoči. Prav pride tudi žaga in morda odpirač za konzerve. Ne potrebujete pa "pol kilograma" težkega švicarja, ki ima poleg 10-ih nožev še klešče in ostalo navlako. Cena ustreznega švicarja se giblje med 10 in 20 evri.

 

LUČKA

Svetilka je vsekakor zelo pomemben kos opreme na taborjenju, saj ko pade noč, ni nobene druge možnosti osvetljevanja notranjosti šotora, poti do stranišča, večernega programa ... Poleg tega je nepogrešljiva tudi na straži, saj je ravno svetloba tista, s pomočjo katere je lažje preveriti, če po gozdu lomasti kakšen taboreči, ki hoče ukrasti zastavo, ali pa je to zgolj polh, ki gre na večerjo.

V osnovi bi lahko lučke razdelili na tiste, ki jih držimo v roki, in na tiste, ki si jih s pomočjo elastik pritrdimo na glavo. Slednje pridejo prav predvsem, kadar želimo imeti proste roke (da npr. lažje najdemo mikico za spanje). Hkrati so pa take lučke zelo uporabne tudi, kadar je zunaj bolj mrzlo - lahko se jih povezne čez kapo, roke pa vstavi na toplo v žepe.

Predvsem pri otrocih je fino, da imajo lučke kolikor toliko močan snop svetlobe, saj jim to ponoči "zagotavlja" dodatno varnost (npr. pred razgrajajočimi polhi, ki jih obiščejo na straži).

Glede na jakost snopa bi lahko lučke razdelili na tiste s "standardnimi" žarnicami in tiste z LED diodami ("žarnicami"). V praksi se izkaže, da so standardne žarnice (če jih ne primerjamo ravno z najbolj tehnološko dovršenimi LED žarnicami) še vedno v prednosti, kar se tiče jakosti osvetlitve prostora. Po drugi strani pa so bistveno bolj potratne pri porabi električne energije, če jih primerjamo z lučkami z LED diodami.

Priporočamo, da otroku kupite tako svetilko, katere snop seže vsaj okoli 30 metrov daleč. če pogledamo ponudbo podjetja Petzl, potem bi bila primerna lučka Tikka 2 s štirimi LED diodami in snopom 29 metrov. Taka svetilka stane v trgovinah Iglu šport 25 EUR.

Hkrati pa k opremi za taborjenje priložite tudi rezervne baterije. Proizvajalci lučk sicer radi zapišejo, da en komplet baterij zdrži tudi do par sto ur, vendar praksa kaže, da to drži za prvih par deset ur, potem se pa lučke zaradi opešanih baterij počasi spremenijo v brljivke.

Znamke, ki jih priporočamo: Petzl, Black Diamond.

 

ARMAFLEKS

Kot rečeno, ta tanka podlaga (od 0,5 do 2 cm) za spanje ni dovolj, je pa primerna za vse ostalo - da na gozdnih šolah, delavnicah, vodovih kotičkih, ob ognju, na straži ipd. otroci ne sedijo na tleh. Praktično povsod se dobijo že za nekaj evrov, so pa dokaj hitro uničljivi.

 

TABORNIŠKA SRAJCA IN RUTICA

Srajco kupite na Zvezi tabornikov Slovenije, Parmova 33, Ljubljana, ob delavnikih odprto do 15h, ob sredah do 17h. Kupite lahko številko ali dve večjo, da je ne boste kupovali vsako leto. Letos pa poskusno uvajamo tudi "sejem rabljenih taborniških srajc" - če jo je vaš otrok že prerasel, čisto srajco prinesite na prve prijave (2. 6. 2010), kjer jo lahko zamenjate za večjo, jo prodate ali če je vaš otrok še nima, kupite.

Prvo uradno Mč rdečo rutico z rumenim robom otrokom podarimo na taboru, zato je ni treba kupovati. če je še nima, jo bo dobil, če pa ima vodovo rutko (v vseh drugih barvah in vzorcih), naj s seboj na tabor vzame tudi to.

 

MENAŽKA IN JEDILNI PRIBOR

Menažka je posoda, iz katere bo vaš otrok jedel vse obroke na taboru. Vsebuje naj nižjo in višjo posodo, ki nadomeščata plitev in globok krožnik, ter obvezno skodelico. Izbira materiala: plastika, rostrfaj ipd.

Menažke lahko kupite komplet v kakšni od spodaj naštetih trgovin ali pa doma poiščete kakšno ustrezno posodo. Menažke bivše JLA (kvadratne ozke in visoke) niso primerne, ker v njih težko režemo zrezek.

Jedilni pribor je tudi lahko v kompletu ali pa iz domačega seta

 SPECIALIZIRANE TRGOVINE:

:: Iglu (Tržaška cesta 88)
:: Iglu (Petkovškovo nabrežje 29)
:: Iglu (BTC)
Za člane ZTS (izkaznica) velja v Igluju 10% popusta s plačilom gotovine ter 5% za negotovino

:: Annapurna (Krakovski nasip 6)
:: K2 (Krakovski nasip 10)
:: Promontana (Kapitelj)
:: Maya Maya (BTC)
:: Pohodnik (BTC, hala A)
:: Mammut (Krakovski nasip)

Če se odločite za nakup kakšnega kosa opreme, za v hribe, vam vsekakor predlagamo, da obiščete te trgovine.

vir: rsv.rutka.net

 

Izdelava strani: Gregor Traven

Fotografije v glavi: Meti Buh Gašparič, Tomaž Sinigajda - Sini, Meti Buh Gašparič